NEDERLANDSE MANNEN IN RECORD NAAR GOUD OP DE TEAMSPRINT

De Nederlandse mannen hebben hun wereldtitel op de teamsprint geprolongeerd tijdens het WK baanwielrennen in Berlijn. Zij deden dit door in de finale tegen Groot-Brittannië een wereldrecord te rijden: 41,225. Ook in aanloop naar de finale deden zij dit al.

De Nederlandse teamsprinters waren op voorhand de grote favoriet en alleen pech of fouten leken ze te kunnen stuiten op weg naar nieuwe regenboogtruien. De verschillen met de concurrentie waren afgelopen seizoen, naar baanbegrippen, immens en dat resulteerde al in titels op de Europese Spelen en tijdens het EK. Ook bleef het team ongeslagen in de eerste drie Wereldbekers waarna het zich al ging voorbereiden op het WK én de Olympische Spelen.

In de kwalificatie mocht Nederland als dertiende en voorlaatste een tijd op de klokken zetten. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli zetten in de eerste rondgang meteen de toon en gaven hun voorsprong niet meer uit handen. Na drie rondes werd de klok stilgezet op 41,987, waarmee de sprinters al slechts een tiende boven het wereldrecord zaten. Het gat naar nummer twee Groot-Brittannië was liefst bijna een halve seconde.

In de eerste ronde wachtte dan een confrontatie met Rusland. Met Jeffrey Hoogland op de plek van Matthijs Büchli bleek Nederland nog een klap harder te kunnen. Van den Berg opende al sneller dan in de kwalificatie, waarna de ploeg almaar verder uitliep. Toen ook Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland rond waren gegaan, rolde 41,275 uit de bus. Een nieuw wereldrecord én toegang tot de gouden finale, die later op de avond werd afgewerkt.

In die finale wachtte Groot-Brittannië, een tegenstander die nooit mag worden uitgevlakt. Echter, ook Jack Carlin, Jason Kenny en Ryan Owens waren niet opgewassen tegen Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland. Dat het nog een stukje harder kon, bleek wel. Na drie rondes werd door de Nederlandse mannen de klok gestopt op 41,225, waarmee het record van eerder op de dag alweer naar de geschiedenisboeken werd verwezen.

Teamsprint – mannen
flag-nr1 flag-nl Nederland in 41,225 (WR)
flag-nr2 flag-gb Groot-Brittannië in 42,400
flag-nr3 flag-au Australië in 42,829
4. flag-fr Frankrijk in 43,213

(wielerflits en foto Cor Vos)

Deel dit artikel

> Dit vind je ook vast leuk